Karakter og navne

 

 

Hvordan finder vi det gode navn til vores karakterer? Der er mange ting, vi kan overveje i vores valg af navne.

Navne og referencer.
Et navn trækker altid referencer og associationer med sig. Vi har selvfølgelig personlige referencer til et navn, fordi vi har kendt nogen, der hed det, eller vi har læst om nogen, der hed det. Men der er også kulturelle koder knyttet til et navn. Man kan med en vis ret sige om et navn, at det ofte er udtryk for de forventninger og drømme for karakteren, som forældrene har til karakteren som barn. En karakters navn giver hints om deres sociale, økonomiske og politiske baggrund. Det siger også noget om hvilken generation, vores karakter hører til. Hvis man tjekker Danmarks statistik, så finder man stort set ingen i vuggestuen i dag, der hedder Kirsten, Hanne, Lone eller Jette. I dag hedder de Emma, Alma, Freja og Clara. I 1985 var de mest populære pigenavne Louise, Mette, Maria, Camilla og Christina.

Der er også forskel fra by til land. I Jylland er de mest populære navne til nyfødte nu Emma og Ida, mens de bliver døbt Anna i København. Kvinder på 60 – 69 hedder Susanne i København og Kirsten i Jylland.

Navne taler om miljø og social status. De taler om, hvilken social gruppe forældrene ser sig selv som en del af eller gerne vil have, at deres barn bliver en del af. Der er knyttet forhåbninger og drømme til navne.

Nogle navne er også farvet af virkelige personer, der lever eller har levet. Navnet Adolph har en særlig aura over sig, og hvis man navngiver en hovedperson Adolph H. så trækker man Hitler og anden verdenskrig med ind i sin tekst. På samme måder vil navne som Harry Potter eller Josef K. eller navne, som lægger sig tæt op ad dem, trække på hele Harry Potter universet eller på Franz Kafkas Processen.

Intet navn står alene. Der knytter sig altid referencer og associationer til navne.

Navne og betydning.
Navne har også en konkret betydning. Olivia betyder oliventræ. Mange betydninger fortaber sig og skal opspores, mens andre ligger lige for. Mit navn, Malene, betyder den mindste eller den, som viser vej. Det giver ikke sig selv for en almindelig læser uden specifik etymologisk viden. Nogle forfattere arbejder bevidst med navnets etymologiske oprindelse og betydning, mens andre ikke skænker det en tanke.

Men hvis man arbejder med navne som Bellis, Storm og Sten, så er det svært at undgå, at navnets betydning farver vores oplevelse af karakteren.

Navne og det taktile.
Navne har et taktilt niveau. De kan være korte eller lange. De består af tryksvage og trykstærke stavelser. De har lyse og mørke vokaler og bløde eller skarpe konsonanter.

Der er en taktil forskel på Ib og Ibber og på Bo og Boris. Der er også forskel på Ibber og Boris. Boris åbner med en lang blød stavelse, mens Ibber åbner med en kort energisk stavelse.

Navnet Susanna er blødere end Katharina, der med sit k og t har flere skarpe lyde.

Det er altid interessant med den her slags overvejelser. Både konsonanter og vokaler og fordelingen af trykstærke og tryksvage stavelser kaster temperament og rytme af sig til navnet og dermed også til karakteren, der bærer navnet.

 

Skrivetip – navnelister
man kan arbejde med at navngive sin karakter ved at lave lister over forskellige navne. Når man arbejder med en liste, så er det godt at insistere på mindst ti navne på listen. Det kunne være:

Katja, Karina, Kirstine, Sussie, Nete, Natasha, Nynne, Nellie, Alma og Sofie. Når man har lavet sin liste, kan man gå navnene igennem og spørge sig selv; hvis hun hedder Katja, hvordan er hun så? Hvordan er hendes familie? Skriv de tre – fem ting ned, der først falder dig ind og fortsæt med det næste navn på listen.

Hvert navn trækker lidt forskellige personligheder og referencer med sig til karakteren.

Hvilken navneudgave af din karakter skaber mest dynamik, og kaster mest lyst af sig, når du tænker på din historie? Hvem vil være sjovest at skrive om?

Skrivetip – navnets betydning
Slå navnet op. Kan du bruge betydningen af navnet til noget? Inspirerer det dig? Kan du arbejde med betydningen eller imod betydningen? giver den fokus til dit arbejde med karakteren?

Skrivetip - referencer
Rækker navnet ud og trækker på virkelige eller litterære personer? Hvis det gør, hvilket lys eller hvilken skygge kaster referencerne over din karakter og din roman? Hvilken ”samtale” træder du ind i ved at bruge det navn? Hvorfor vil du have den reference med ind i dit univers?

Skrivetip – Søg og erstat
Hvis du skifter dit navn fra Bo til Jonathan så kan du ikke lave en søg og erstat alle. Rytmen i alle dine sætninger ændrer sig, når du skifter navnet. Der vil være sætninger, der kalder på at blive skrevet om.

Vær opmærksom på, at hvis du udskifter Ane eller Bo ud med Kim og bruger søg og erstat alle, så vil du også få ord som pelikkimr i stedet for pelikaner og okim i stedet for musikinstrumentet obo. Det er altid en god idé at tjekke navnet og sætningerne en ad gangen ned gennem manuskriptet.

Skrivetip – jeg er helt blank med navnet
Helt personligt har jeg både oplevet, at navne er kommet nemt, og at de har været svære at få på plads. Når navnene er umulige, så har jeg et par standartnavne. For kvinder og piger bruger jeg Maria eller Anna, og for mænd bruger jeg Jakob eller Lars. Jeg har valgt at arbejde på den her måde, for at det ikke skal forhindre mig i at skrive. Det med navnet er så altid faldet på plads med tiden.

Links til inspiration
Og her til allersidst har jeg samlet et par links til inspiration og lidt til sjov:

https://www.fantasynamegenerators.com/danish-names.php

https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/befolkning-og-valg/navne

https://www.navnebasen.dk/underholdning-og-redskaber/om-navne/navnebetydning/

http://www.navnebetydning.dk/

 

Gode skrivehilsner

Malene Kirkegaard
Forfatter og ejer af Plotværkstedet


Vil du vide mere om sammenhængen mellem plot og karakter? Måske er Plot Online noget for dig.

 

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.