Karakter og køn

 

 

Velkommen til den første uges video

Jeg har lavet tolv videoer med skrivetips til dit arbejde med fiktive karakterer. I de første uger taler jeg om nogle af de helt basale spørgsmål i arbejdet med karakterer, og senere i forløbet taler jeg om mere komplekse emner relateret karakterarbejdet.

Karakter og køn.

Kønnet på vores karakterer er det allerførste valg, og vi træffer det ofte så intuitivt, at vi slet ikke opdager, at vi allerede har besluttet os for et køn. Når vi ser karakteren for os, har den et køn. Det er nærmest umuligt for os at forestille os en karakter, der ikke har et køn.

Langt hen ad vejen har vi i dag mere lige muligheder for mænd og kvinder, end vi nogensinde før har haft. Men det betyder ikke, at handlemulighederne for mænd og kvinder reelt er de samme, og at forventningerne til mænd og kvinder er ens. Alle kulturer har forskellige forventninger til mænd og kvinder, og din roman er formentlig ikke en undtagelse. 

Hvis en mand sætter sig i en sofa med spredte ben og armene strakt ud til hver side på ryglænet, så er det måske en lidt demonstrativ måde at sidde på, en klar fremvisning af status og territorie, og den slags markeringer hører til vores forventninger om manden. Hvis en kvinde sætter sig på samme måde, vil hun i langt de fleste situationer overskride grænserne for socialt accepterede sidestillinger for kvinder. Det er ganske enkelt upassende, at hun på den demonstrative måde gør krav på et personligt territorie. De fleste andre personer eller karakterer i rummet vil opleve det som et brud på de sociale normer og mærke en snert af ubehag ved det.
En lille handling, der for manden kan ende med respekt og anerkendelse, den kan for kvinden koste point på den sociale konto - og omvendt.

Kønnet gennemsyrer den måde vi møder hinanden på. Kønnet farver vores forventninger til hinanden, og kønnet giver os guidelines for dos and donts i alle sociale sammenhænge. Det samme gælder for vores karakterer.

At beslutte kønnet på sin hovedkarakter er derfor også at beslutte hvilket sæt af spilleregler, der gælder for hovedkarakteren i alle sociale sammenhænge. Derfor vil valget af køn til din hovedkarakter kaste et forskelligt sæt af udfordringer og vanskeligheder af sig. Valget af køn vil give din hovedkarakter forskellige handlemuligheder inden for det socialt acceptable og forskellige grænser for, hvornår de overskrider det socialt acceptable. Kønnet er i mange tilfælde også afgørende for hvilke konsekvenser din karakters handlinger og beslutninger får.

Det samme gælder for sidekaraktererne. Deres køn er afgørende for de handlemuligheder, konfliktmuligheder og materiale, de tilbyder til din fortælling.

Hvis karakteren i en roman ikke er kønnet, så tildeler læseren selv karakteren et køn. Man kan for eksempel læse Trine Bundgaards En helt almindelig familie, der afstår fra at kønne hovedkarakteren. Selv blandt anmelderne af den roman var der flere, der ikke opdagede, at romanen ikke selv kønner hovedkarakteren. De har tillagt hovedpersonen det køn, der forekom dem naturligst. Vi har brug for en karakters køn for at vide, hvordan vi skal forstå en teksts scener og situationer.

 Vores valg af køn til karaktererne sætter ikke kun grænser for, hvornår de overskrider de naturlige forventninger, deres omgivelser har til dem, men det stiller hele vores fortælling i et særligt lys. (f.eks. eksemplet med Cormac McCarthys "Vejen", jeg taler om i videoen)

Tre tips til dit arbejde med dine karakterer

FØRSTE TIP:
Skift kønnet på din hovedkarakter som et tankeeksperiment. Hvilke handlinger bliver nemmere for karakteren? Hvordan ændrer de andre karakterers forventning til din hovedkarakter sig?
Hvilke konflikter bliver mindre eller forsvinder måske helt, og hvilke nye udfordringer får din karakter?
Er det mere interessant? Er det mere lystfuldt? Kaster det flere muligheder af sig?

Lav det samme tankeeksperiment med dine sidekarakterer. Undersøg, hvad et kønsskifte kaste af sig af materiale og muligheder til din fortælling.

ANDET TIP:
Hvis du arbejder med en karakter, som er stærkt inspireret af eller skåret over en fra din familie eller vennekreds, og du er i tvivl om, hvad der vil ske, hvis de genkender sig selv, så kan du tage alle de interessante træk og skifte kønnet. Så slipper du for hele diskussionen, om hvordan og hvor meget de vil genkende sig selv. 
Det er selvfølgelig ikke i hver eneste situation, det er meningsfuldt at skifte kønnet. Det kan være, at det er selve kombinationen af det køn og de egenskaber og den adfærd, der er det interessante. Men overraskende ofte fungerer det fint.

TREDJE TIP:
Hvis du arbejder med et stof, der er så tæt på dig selv, at du har svært ved at træde til side og se nøgternt på det, så kan det nogle gange være en hjælp at skifte køn på din hovedkarakter. Det kan være meget besværligt og pinefuldt at arbejde med personligt stof, som hele tiden overskrider grænsen fra det almene til det private.
Når man skifter køn på hovedkarakteren, så hjælper det nogle gange en til et mere nøgternt blik på sit stof. Man kan træde længere væk fra det og se mere klart, hvad der tjener stoffet, og ikke alle de følelser, man kan have bundet op i et sådant stof.
Igen gælder; det er ikke en regel, men en erfaring. Det virker for nogle forfattere og i nogle situationer. Men ikke altid.

 

Gode skrivehilsner

Malene Kirkegaard
Forfatter og ejer af Plotværkstedet


Vil du vide mere om sammenhængen mellem plot og karakter? Måske er Plot Online noget for dig.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.